Trouw | 3 december 2018

Shell gaat topmensen afrekenen op luchtkwaliteit na druk van aandeelhouders. Dat zei topman Ben van Beurden zondag tegen de Financial Times. Als het concern voor minder schone lucht zorgt dan is afgesproken, krijgen Shell-topmensen ook minder salaris, zo is vanaf 2020 het beleid. Over de precieze voorwaarden wordt met de aandeelhouders nog onderhandeld, maar het plan raakt de beloning van mogelijk 1200 topmedewerkers.

“Ik ben heel tevreden met deze volgende stap, die door de druk van een groep aandeelhouders tot stand is gekomen”, zegt Mark van Baal. Met zijn beleggingsactiegroep Follow This is hij in 2016 aandeelhouder van Shell geworden met het doel om de olie- en gasreus te vergroenen. “En dat lijkt langzaam maar zeker te lukken. Het blijkt maar weer hoe effectief onze resoluties zijn geweest.”

Onder aanvoering van Follow This diende een groep groengezinde aandeelhouders verschillende keren milieu-resoluties in bij Shell, om het bedrijf op die manier te stimuleren om meer te investeren in het verschonen van het milieu. De klimaatdoelen van Parijs, die werden gepresenteerd op de klimaatconferentie in de Franse hoofdstad in 2015, zijn daarbij altijd het uitgangspunt geweest.

Het is interessant dat steeds minder beleggers het accepteren als Shell niet groen genoeg is
Mark van Baal van de beleggingsactiegroep Follow This

Lees het hele artikel in Trouw