‘De oliebedrijven doen alsof wij van Follow This ze willen opdoeken’

Met groene aandeelhoudersbeweging Follow This zet oprichter Mark van Baal oliebedrijven onder druk om een groenere koers te varen. In Trouw vertelt hij over de nieuwe fase van zijn strijd. Na jaren van groeiende invloed en successen, waarbij grote oliebedrijven zoals Shell en BP hun klimaatdoelen bijstelden, ondervindt hij nu hevige tegenstand.

Dit jaar begon met een rechtszaak tegen Follow This die werd aangespannen door ExxonMobil. De oliegigant beschuldigde Follow This ervan het bedrijf te willen kapotmaken met een ‘extreme agenda’

Om de doelen uit het klimaatakkoord te bereiken vraagt Follow This de oliebedrijven niet alleen hun eigen uitstoot te verminderen, die van de booreilanden, raffinaderijen en tankauto’s, maar ook die van de klanten. Bijvoorbeeld automobilisten die benzine bij Shell tanken en die tijdens het autorijden CO2 uitstoten.

Die uitstoot kunnen oliebedrijven alleen beperken als ze fossiele brandstoffen vervangen door schone energie, zegt Van Baal. Onderzoeksbureau IEA, dat voor regeringen berekent hoe het energieverbruik moet veranderen om de klimaatdoelen te halen, concludeerde in 2021 hetzelfde.

Inmiddels heeft Follow This soortgelijke klimaatresoluties ingediend bij negen oliebedrijven. Shell, Equinor, BP en de Amerikaanse bedrijven Phillips66 en Chevron zegden toe de uitstoot van hun klanten te beperken. Dat deden ze nadat steeds grotere percentages aandeelhouders voor de motie van Follow This stemden.

[…]

In de week nadat Exxon naar de rechter is gestapt, besluiten Van Baal en zijn Amerikaanse partner om de motie in te trekken. Ze willen voorkomen dat Follow This failliet gaat. Ook willen ze een juridisch precedent voorkomen, waardoor geen enkele aandeelhouder ooit nog een klimaatresolutie in kan dienen.

Die opzet slaagt, omdat de Amerikaanse rechter besluit de zaak te verwerpen. Maar Exxon is dit jaar daardoor wel van een lastig voorstel af.

Bondgenoten van Van Baal proberen daarna herbenoeming van de Exxon-bestuurders te voorkomen. Zij zijn boos omdat Exxon met de rechtszaak de rechten van aandeelhouders probeerde te beperken. Die poging faalt. De meerderheid van de aandeelhouders steunt juist het bestuur.

Sowieso lijken oliebedrijven het tij mee te hebben, zegt Van Baal. Ze maken weer vaart met olieboringen op zee, goed voor 100 miljard aan investeringen. De aankomende VS-president Donald Trump vertelt overal dat de olie-industrie onder zijn leiding volop kan boren. En op de klimaattop in Bakoe liepen 1700 oliemannetjes rond schreef The Guardian. “Alleen om de boel te vertragen”, zegt Van Baal zegt.

“Ja, het zit tegen”, wil Van Baal wel toegeven. “Dat is geen reden om te stoppen, want dit is een te groot probleem. En aandeelhouders hebben de sleutel in handen om dat op te lossen.”

Lees het hele interview in Trouw

Previous

Next