NU.nl | De aandeelhoudersvergadering van Shell werd weer het toneel van protest, ondanks de strenge beveiliging. Op het jaarlijkse evenement konden investeerders dinsdag meepraten en vragen stellen over de koers van het bedrijf. Dat bood munitie aan activisten én groene beleggers.
Wael Sawan werd vorig jaar topman en vaart een andere koers dan zijn voorganger. Onder Sawan ziet Shell bijvoorbeeld een grote rol voor LNG (vloeibaar aardgas) in de energietransitie en wil het bedrijf de olieproductie de komende jaren stabiel houden.
[…]
“Gelooft u wel of niet in het Klimaatakkoord van Parijs?”, vroeg Mark van Baal van Follow This aan het bestuur. Follow This is een NGO die aandelen van oliebedrijven opkoopt om op aandeelhoudersvergaderingen druk uit te oefenen om te vergroenen. Door kritische vragen te stellen, bijvoorbeeld.
Daarnaast dient Follow This regelmatig ‘klimaatresoluties’ in. Dat zijn voorstellen voor beleidsveranderingen. Oprichter Mark van Baal noemt zichzelf een “verantwoordelijke belegger”, en een “activist in pak”. Want in plaats van te demonstreren, wil hij bedrijven veranderen van binnenuit.
In de resolutie vroegen Follow This en 27 andere beleggers aan Shell om zich te houden aan het Parijsakkoord en de uitstoot de komende jaren snel te laten dalen. Dat is in het belang van Shell zelf, aldus de indieners.
Toen Van Baal zijn speech begon werd het stil in de zaal. “De wereld heeft afgesproken de uitstoot in 2030 te halveren en uw bedrijf gaat het komende decennium de uitstoot niet verlagen”, aldus Van Baal tegen Sawan. “Kunt u mij dat uitleggen?”
Volgens Sawan “leiden meerdere wegen naar Parijs”. De CEO reageerde dat de resolutie van Follow This niet in het belang is van klanten, aandeelhouders én het klimaat. Hij verzocht iedereen tegen te stemmen.
Dat deed het grootste gedeelte uiteindelijk: 18,6 procent van de aandeelhouders steunde Van Baals klimaatresolutie – net iets minder dan de 20 procent van vorig jaar.
Echt teleurgesteld is hij niet, zei de Follow This-voorman later tegen NU.nl. “Eén op de vijf, dat noem ik nog steeds rebellie”, aldus Van Baal. “Maar ik ben ook bang dat het niet genoeg is om Shell in actie te laten komen.”