Hoger beroep in Shell-klimaatzaak: toekomst grootste energiebedrijf Europa op het spel

Algemeen Dagblad |45 procent reductie is de ‘zwaarwegende inspanningsverplichting’ die de rechter in 2021 aan oliebedrijf Shell heeft opgelegd. Wereldwijd. Niet alleen de eigen CO2-afdruk – uit raffinaderijen en exploratie van olie en gas – moet bijna halveren ten opzichte van 2019, ook de broeikasgasuitstoot van Shells klanten. Lukt dat niet? Dan moet het mes in Europa’s grootste energiebedrijf.

Het vonnis in de ‘klimaatzaak van de eeuw’ sloeg in als een bom. Klimaatactivisten juichten. Analisten waren verbijsterd. Voor het eerst maakte de rechter van vrijwillige afspraken uit het Akkoord van Parijs, waarmee wereldleiders de aardse opwarming willen beteugelen, een juridische plicht voor één enkel bedrijf. Om op koers te blijven en onder de 1,5 graad opwarming te blijven, moet wereldwijd de uitstoot in 2030 met circa 45 procent terug. Dat eiste de rechter ook van Shell.

[…]

Mark van Baal, oprichter van de activistische aandeelhoudersvereniging Follow This: ,,Shell moet aan het Akkoord van Parijs voldoen.” Hij vindt het argument dat klanten elders tanken niet sterk. ,,Fossiel is vervangbaar. Mensen willen geen benzine, mensen willen energie. Shell heeft de kennis en de capaciteiten om de wereld te helpen veranderen. Het mag die uitdaging niet op ons afwentelen.”

Shell heeft het vonnis ‘grotendeels’ naast zich neergelegd, stelt Van Baal. ,,Shell verzwakte onlangs zelfs zijn klimaatopgave voor 2030. Maar het argument dat Shell nog even doorgaat met fossiel omdat dat meer winst oplevert dan duurzame energie, is een drogreden. Met die ongezonde marge is het namelijk snel afgelopen. Ook Kodak dacht wel genoeg te verdienen aan filmrolletjes.”

Lees het hele verhaal op AD.nl

Previous

Next