PERSBERICHT
IEA voorspelt daling in vraag naar olie en gas na 2029, maar Shell investeert zwaar in fossiele brandstoffen en riskeert daarmee stranded assets
Shells investeringen in de divisie Renewables and Energy Solutions (RES) waren $2,5 miljard in 2024 (12%), blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers *. Bijna alle investeringen blijven in fossiele brandstoffen die dreigen te eindigen als stranded assets.
*pagina 20, 3e rij van onder
“Het bestuur brengt de toekomst van Shell in gevaar door de energietransitie te negeren en te blijven investeren in potentiële stranded assets (waardeloze olie- en gasbronnen),” reageert Mark van Baal, oprichter van Follow This. De International Energy Agency (IEA) voorspelt namelijk een afname van de vraag naar olie en gas na 2029.
Negeren van ontwikkelingen in de energiemarkt
“Zelfs aandeelhouders die niets geven om klimaatrisico’s en alleen om de waarde van hun aandelen Shell, zouden zich zorgen moeten maken over Shells hardnekkige negeren van ontwikkelingen in de energiemarkt, zoals de exponentiële groei van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen.”
“Shell riskeert een dramatische daling van de aandeelhouderswaarde naarmate de markt zich aanpast aan de realiteit van ontwrichtende innovatie (disruptive innovation), waardeloze olie- en gasbronnen (stranded assets) en de kosten van klimaatschade. Vroeg of laat zullen oliemaatschappijen aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van klimaatrampen.”
Koolstof-lock-in
“De groei van fossiele brandstoffen vertraagt de overgang en vergroot het risico op een zogenoemde koolstof-lock-in, waardoor het elk jaar moeilijker wordt om over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.”
“Bovendien liggen de investeringen van Shell in fossiele brandstoffen op ramkoers met het Klimaatakkoord van Parijs, dat vereist dat de uitstoot in 2030 bijna is gehalveerd.”
Beleggers aan zet
“Beleggers die hun kapitaal willen beschermen tegen klimaatrisico’s, moeten het bestuur van Shell, een van de grootste uitstoters, op andere gedachten brengen. Big Oil kan het Klimaatakkoord van Parijs maken of breken.”
Met overheden die achterblijven in het adresseren van klimaatverandering, ligt er een verhoogde verantwoordelijkheid bij financiële instellingen. “Beleggers kunnen niet langer passief blijven. Door actief te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen kunnen zij bedrijven zoals Shell dwingen om de overstap naar duurzame energie te versnellen,” voegt Van Baal toe.
Shell zou kunnen leiden
“Het lucratieve op koolstof gebaseerde businessmodel is voorbij zodra fossiele-brandstofbedrijven moeten betalen voor klimaatschade. Shell zou de huidige winsten moeten gebruiken om op zoek te gaan naar nieuwe business modellen in plaats van nieuwe olie-en gasbronnen. Dan zou Shell kunnen leiden in de energietransitie.”
Gebrek aan voorstellingsvermogen
“De houding van Shell toont een gebrek aan voorstellingsvermogen buiten olie en gas en het niet begrijpen van concepten als disruptieve innovatie en stranded assets,” zegt Van Baal. Volgens de financiële denktank Carbon Tracker moet tweederde van de fossiele-brandstofreserves in de grond blijven om de klimaatcrisis aan te pakken.