Shell stapt als eerste oliebedrijf uit lobby tegen klimaatbeleid

De Volkskrant | 3 april 2019, Pieter Hotse Smit

De stap om per 2020 het lidmaatschap van de American Fuel & Petrochemical Manufacturers (AFPM) niet te verlengen, is dinsdag bekendgemaakt in een analyse van negentien deelnames aan industriegroepen. Door te breken met een van de prominentere lobbyclubs tegen klimaatmaatregelen, onderscheidt Shell zich ten opzichte van fossiele concurrenten als Exxon-Mobile en BP. Onder druk van aandeelhouders kwam Shell vorig jaar al met een bonusregeling die afhankelijk is van duurzame resultaten.

‘De behoefte aan acute actie tegen klimaatverandering is sinds het Parijs-akkoord nog duidelijker geworden’, schrijft Shell-topman Ben van Beurden in het voorwoord van het rapport. ‘Als gevolg daarvan zijn de maatschappelijke verwachtingen veranderd, en Shells beeld op dit gebied ook.

’Vorige maand kwam de Britse denktank InfluenceMap met een berekening die laat zien dat alle vijf grootste olie- en gasbedrijven (ExxonMobil, Shell, Chevron, BP en Total) er tegenstrijdig klimaatbeleid op nahouden. Sinds het Parijsakkoord investeerden zij bijna 200 miljoen euro per jaar om hun groene ambities onder de aandacht te brengen, terwijl jaarlijks eenzelfde bedrag werd besteed aan lobby’s die bindend klimaatbeleid moesten voorkomen.

Follow This – een groep van 4.600 groene aandeelhouders in de olie-industrie die Shell heeft bewogen als eerste oliebedrijf klimaatdoelen op te stellen voor de uitstoot van zijn producten – is positiever over de ontwikkelingen bij Shell. ‘Opnieuw is Shell leidend binnen de industrie door als eerste deze logische stap te zetten’, zegt oprichter Mark van Baal over Shells stap uit de AFPM. ‘Wij verwachten dat meer oliebedrijven zullen volgen.

’Maar Shell zal zelf ook nog meer moeten doen, vindt Follow This. ‘Er zijn nog tal van dit soort belangengroepen waar Shell lid van is’, zegt Van Baal. ‘In de Verenigde Staten, maar ook in andere landen. Van een zusterorganisatie in Australië kreeg ik al direct drie vergelijkbare groepen doorgestuurd waar ze nog in zitten.’

Lees het hele verhaal in de Volkskrant

Previous

Next