Tegenslag in klimaatzaak onderstreept cruciale rol van aandeelhouders in Big Oil

PERSBERICHT

Hof stelt dat Shell zijn CO2-uitstoot moet verminderen, maar kan geen concreet percentage vaststellen

Het Hof in Den Haag heeft de historische uitspraak uit 2021, waarin Shell werd verplicht om zijn uitstoot met 45% te verminderen in 2030 (Scope 1, 2 en 3, ten opzichte van 2019), vernietigd. Het Hof stelt dat Shell weliswaar verplicht is om zijn CO2-uitstoot te verminderen, maar dat het geen concreet percentage kan vaststellen. Milieudefensie, die de zaak had aangespannen, reageert: “wij gaan door tot alle vervuilers groen zijn.”

Reactie Follow This

“De beslissing van het Hof om Shell te ontslaan van de verplichting om de CO2-uitstoot met 45% te verminderen is een tegenslag in de strijd tegen klimaatverandering,” reageert Mark van Baal van Follow This, een aandeelhoudersgroep die oliebedrijven wil bewegen de uitstoot te verminderen via klimaatresoluties op aandeelhoudersvergaderingen.

“Desalniettemin stelt het Hof dat het bedrijf de verplichting heeft om zijn uitstoot te verminderen. Momenteel heeft Shell geen doel om zijn Scope 3-uitstoot in 2030 significant te verminderen,” voegt Van Baal toe.

“De beslissing van het Hof onderstreept dat beleggers, de eigenaren van het bedrijf, een sleutelrol hebben om olie- en gasbedrijven aan hun klimaatverplichtingen te houden en te sturen richting schone energie.”

Shell bleef sinds het vonnis in 2021 investeren in olie- en gas en werd hierin gesteund door de meerderheid van zijn aandeelhouders, waaronder prominente investeerders zoals BlackRock en Norges Bank. Deze aandeelhouders stemden tegen de Follow This klimaatresoluties, ondanks het feit dat ze zich publiekelijk uitspraken voor het doel van het Klimaatakkoord van Parijs. Alle grote Nederlandse beleggers stemden de laatste jaren voor de Follow This klimaatresoluties.

Deze juridische tegenslag versterkt de oproep aan beleggers om hun posities te heroverwegen. “Beleggers moeten hun steun voor het ontoereikende klimaatbeleid van Shell intrekken en hun stemgedrag in lijn brengen met hun morele en financiële plichten,” aldus Van Baal.

Als Milieudefensie in beroep gaat, is het aan de Hoge Raad om een definitieve beslissing te nemen.

Achtergrond

Follow This klimaatresoluties

Sinds 2017 dient Follow This aandeelhoudersresoluties in bij Shell, waarin het bedrijf wordt gevraagd om emissiereductiedoelen vast te stellen die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Sinds de historische uitspraak in 2021 heeft 19-20% van de aandeelhouders voor deze klimaatresoluties gestemd.

Hard en formeel bewijs

Milieudefensie gebuikte het consistente advies van Shells management aan aandeelhouders om tegen deze klimaatresoluties te stemmen als hard en formeel bewijs in de klimaatzaak tegen Shell. Dit toonde aan dat het bedrijf, ondanks de belofte om het Akkoord van Parijs te steunen, geen zinvolle actie wilde ondernemen.

Belang van Shell

“Meedoen aan de transitie naar schone energie is in het belang van de toekomst van Shell,” merkt Van Baal op, “omdat het lucratieve fossiele businessmodel eindigt zodra olie- en gasbedrijven moeten betalen voor klimaatschade. Om voorbereid te zijn, zou Shell de winst uit fossiele brandstoffen moeten investeren in schone businessmodellen van de toekomst.”

Previous

Next